Zelf een hout beton schutting plaatsen

Bent u van plan om zelf een hout beton schutting te gaan plaatsen? Dat is zeker te doen. In dit stappenplan met tekst en video nemen wij u stap voor stap mee hoe de stevigste schutting geplaatst kan worden. In deze montage-instructie leggen wij u uit hoe een normale hout beton schutting geplaatst kan worden. We hebben het dan over een schutting dat bestaat uit standaard stampbeton, of gladde palen. 

Voordat u begint!
Materiaal & benodigdheden

Voordat u begint, is het goed om alle materiaal en benodigdheden alvast klaar te maken. De klus wordt het makkelijkste als u met twee personen bent. Hiernaast vindt u een lijst met de benodigde gereedschappen. Heeft u vragen of details nodig voor het voor het plaatsen van uw schutting? Onze vakmensen helpen u graag met het juiste advies.

hout beton schutting plaatsen stap voor stap

Benodigd gereedschap

Meetlint

Voor het uitmeten van afstanden van de palen.

Krijt

Voor het markeren van de hoogte op de betonpalen.

Waterpas

Voor het rechtzetten van betonpalen en onderplaten.

Grondboor (30 cm diameter) of schep

Voor het maken van een gat voor de betonpaal.

Accuboormachine

Voor het monteren van de schuttingschermen en afdeklatten.

Draadpin + metselkoord

Voor het uitzetten van de positie van uw schutting.

Stamper

Voor het aanstampen van de grond, rond de betonpalen.

Stap 1 – Plaats bepalen

Bepaal de locatie waar de schutting geplaatst moet worden en span het draad, houd rekening dat je de pinnen 5 cm naar buiten moet zetten zodat het hart van de paal op de erfgrens staat. Bekijk wat het laagste punt in de tuin is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zet het draad wat je gespannen hebt op 20 cm hoogte vanuit het laagste punt. Zodat de schutting over de hele lengte op dezelfde hoogte komt te staan. De onderplaat komt hierdoor 4 á 5 cm in de grond. Dit levert extra stevigheid op.

Let op! Heeft u vanaf het begin, tot aan het einde van uw schutting een hoogteverschil van meer dan 20 cm? Dan zal u gebruik moeten maken van een dubbele onderplaat. In dat geval maakt u gebruik van een verlengde paal (310 cm). Een alternatief is om de schutting in delen te laten verspringen in hoogte. U boort hiervoor zelf de gaten voor het l-beslag.

Stap 2 – Bereidt de schutting betonpalen voor

Markeer 25 cm vanaf de onderkant van de schutting betonpaal. Dit kan door middel van een krijtje, niet-watervaste stift of potlood. Dit is de hoogte van de onderplaat en wordt vergeleken met het gespannen draad. 

hout beton schutting plaatsen stap voor stap
hout beton schutting plaatsen stap voor stap

Stap 3 – Graafwerkzaamheden

Graaf over de gehele lengte een brede sleuf voor de onderplaat van ongeveer 30 cm diep. Boor het gat voor de eerste paal op 95 cm diep en met een doorsnede van ongeveer 30 cm. Zo heeft u voldoende ruimte voor de paal. De paal komt op 186 cm vanaf de muur of start van de schutting. Dit is te controleren met een rolmaat of lat met een vaste maat. Het gat kan geboord, of uitgegraven worden.

Stap 4 – Beton plaatsen

De eerste onderplaat kan alvast geplaatst worden. Plaats vervolgens de paal in het voorbereide gat. Plaats de gemarkeerde paal met het streepje op het gespannen draad. Te laag? Dan kan er wat grond bij, iets te hoog? Til dan de paal een beetje op en laat het in het gat vallen, zodat de grond wat ingedrukt wordt. Leg vervolgens de onderplaat in de sleuf van de betonpaal. Controleer of de paal en onderplaat goed waterpas staat. Staat het goed? Gooi dan wat zand in het gat van de betonpaal en stamp het stevig aan. De volgende paal kan weer op 190 cm geplaatst worden. Herhaal bovenstaande instructies totdat al het beton van de schutting geplaatst is.

Let op! Staat de schutting op een open stuk en is het vatbaar voor wind? Dan is het zeker raadzaam om de palen te voorzien van betonmortel voor extra stevigheid. Eén zak per paal zal zorgen voor extra stevigheid. Ook spelen bepaalde grondtypes mee aan de stevigheid van de betonpalen. Ook bij natte gronden is het verstandig extra betonmortel toe te passen.

Let op! Heeft u stampbeton palen en onderplaten? Deze onderplaten zijn iets korter dan onze premium beton onderplaten. Zorg er daarom voor dat u een deklat of schuttingscherm tussen de palen zet om zo de correcte afstand te bepalen.

hout beton schutting plaatsen stap voor stap
hout beton schutting plaatsen stap voor stap

Stap 5 – Monteer de schuttingdelen

Mocht al het beton in de grond staan kan er begonnen worden met het bevestigen van het l-beslag, hier worden de schuttingschermen later aan geschroefd. Kies de kant waar het l-beslag in het zicht komt te staan. Per paal is 1 set l-beslag nodig, die bestaan uit 2 stiften, 2 doppen en 4 hoeken. Deze stiften komen door de voor geboren gaten en zitten allemaal op de juiste hoogte. Draai ze stevig vast met een schroevendraaier. 

Plaats vervolgens de schuttingschermen tegen het l-beslag, op de onderplaat en schroef de delen vast met schroeven. Ook de afdekkappen kunnen worden gemonteerd. Gebruik minimaal drie schroeven 4 x 60 mm. De schroeven kunnen van bovenaf gemonteerd worden.

Stap 6 – Afwerking

Zorg vervolgens dat al het zand netjes wordt aangeveegd. Controleer op uitstekende schroeven of kapotte delen. Loop alle afdeklatten na of ze goed vast gemonteerd zitten. Gaat u ook een poort plaatsen? Dan kunt u de instructies voor het plaatsen en motoren van een schutting tuinpoort hier terugvinden.

hout beton schutting plaatsen stap voor stap

Meer blogs

Een strakke afscheiding met hekwerk

Strak hekwerk om uw tuin of perceel af te scheiden Naast schuttingen bieden we ook complete hekwerken aan via Tuingigant. […]

Lees blog

Grenen

Wat is grenen? Grenen hout is een verzamelnaam voor vele pinus soorten. Dit geld in het bijzonder voor de grove […]

Lees blog

Selectie uit onze schuttingschermen

Doe het lekker zelf!

Op zoek naar een unieke schutting?

Stel uw eigen unieke schutting samen naar wens en wij leveren de schutting die voldoet aan uw wensen. Laat u verrassen door ons ruime assortiment.

Begin hier
  • Premium kwaliteit
  • Handige Doe-het-zelf handleiding
  • Snel geleverd
  • 10 jaar garantie
Tuingigant.com - 2024 | Algemene voorwaarden - Privacy policy - Retourvoorwaarden